10/10/2018 kattencafe

Het kattencafé: leuk voor mens en dier?

De kattencafés schieten als paddestoelen uit de grond: in Amsterdam, Groningen en Den Bosch zitten ze al en ook in Tilburg moet er volgend jaar één komen. Zelf ben ik er nog nooit geweest. Mensen die mij als kattenfan kennen vinden het allemaal ‘echt iets voor mij’. En, voordat ik als vrijwilliger in een dierenasiel werkte dacht ik dat inderdaad ook. Maar nu weet ik het zo net niet.

Recentelijk zijn een aantal katten uit het dierenasiel waar ik werk geadopteerd door een nieuw kattencafé. Een gedragsdeskundige heeft onderzocht welke katten hier het meest geschikt voor zouden zijn. Niet verwonderlijk zijn dit de meest sociale en makkelijke katten. Katten die meerdere mensen graag hadden geadopteerd en een lekker huisje wilde geven. En daar wringt het bij mij. Ik gun alle katten namelijk een leuk huisje. En kan een kattencafé dat leuke huisje vervangen?

Katten houden van nature niet van drukte. Ook wil niet elke kat te pas en te onpas aangeraakt worden. Een caféomgeving lijkt mij om deze redenen dan ook geen ideale situatie. Ik lees wel op vrijwel iedere site dat er een ruimte is waar de katten zich kunnen terug trekken. Maarja, als ze dat allemaal tegelijk zouden doen? En de hele dag? Weg concept.

Ook vind ik het lastig dat de dieren gebruikt worden om mensen naar een café te trekken. Het voelt als een gimmick. Een gimmick die waarschijnlijk ook weer uit de mode zal raken. Een kattencafé in Den Haag is na twee jaar gestopt omdat de eigenaar ‘weer toe was aan iets nieuws’. De katten zijn hier uiteindelijk de dupe van.

Het duurt meestal ook maanden, soms zelfs jaren, voordat er een onderlinge balans is tussen (veel) katten die niet vrijwillig bij elkaar zijn geplaatst. Ook komen er in een café de hele dag allemaal vreemde mensen met bijbehorende vreemde geuren en geluiden die hun territorum binnen dringen.

Voor mij blijft het kattencafé een lastig onderwerp. Ik vind dat te allen tijde het belang en welzijn van de kat voorop moet staan. En ik denk dat als de kat zelf kon kiezen voor een eigen huis of een gedeeld café ze voor het eerste zouden kiezen. Konden we het ze maar vragen…